Wat je ook met eieren wilt doen, de eieren gewoon koken, een omelet maken, of misschien een ander gerecht, zaak is het om het goed klaar te maken.
Voor gevulde eieren moet je bijvoorbeeld eieren koken die hard gekookt zijn, en per ei kan je twee gevulde eieren maken.
Welke eieren je daarvoor kiest kun je natuurlijk helemaal zelf weten. Of de eieren bij de scharrelboer vandaan komen, van je eigen legkippen, of van de supermarkt waar de heerlijkste bio eieren vandaan komen. Op zich maakt dat niet uit, de manier van koken of bakken is bij alle soorten eieren hetzelfde.
Eieren koken
Prik met een speciale eierprikker eerst een gaatje aan de brede onderzijde van de eieren, zo blijven ze mooi egaal glad.
Doe hierna de eieren in een pannetje met koud water er zorg dat ze enkele centimeters onder het water liggen.
Breng vervolgens het water met de eieren aan de kook en zodra het water kookt zet je het vuur zo laag dat het water nog net blijft borrelen.
Afhankelijk van de grootte van de eieren gelden voor hard gekookte eieren de volgende kooktijden:
Kleine eieren: ± 7 minuten
Medium eieren: ± 8 minuten
Grote eieren: ± 9 minuten
Zodra de eieren gekookt zijn spoel je ze in de pan om met koud water (dit heet “het laten schrikken van de eieren”).
Als je de eieren te kort kookt blijven ze te zacht; kook je ze te lang dan wordt het eiwit rubberachtig en krijgt het eigeel een groene waas.
Je kunt nu aan de slag met de recepten voor de gevulde eieren: succes en eet smakelijk!