Vandaag gaan wij een heerlijke appeltaart maken op ‘oma’s manier. Hoe lekker een taart van de winkel mag zijn, oma’s taarten is altijd lekkerder. De belangrijkste ingrediënt is natuurlijk ”liefde”.
Ingrediënten
voor het boterdeeg: | |
---|---|
250 g | patisseriebloem |
100 g | cassonadesuiker |
100 g | roomboter |
1 | ei |
1 | eidooier |
1 | snuifje zout |
1 tl | sinaasappelzeste / citroenzeste / limoenzeste |
1 el | amandelpoeder |
voor het beslag: | |
40 g | roomboter |
60 g | kristalsuiker |
2 | eidooiers |
10 g | zetmeel |
3 | jonagold appels, in blokjes |
sap van 1/2 citroen | |
voor de afwerking: | |
1 | scheutje water |
2 el | abrikozenconfituur |
1/2 | granny smith, in reepjes |
2 el | poedersuiker |
extra: | taartvorm met open bodem ∅ 18 cm |
Het Deeg
Maak een mooie gate in de bloem. Vervolgens doe de eitjes erin. Vervolgens voeg je de andere ingrediënten toe en kneed je samen tot een soepel deeg. Uiteindelijk maak je er een mooie bolletje van.
We gaan nu beetje bloem op de werkblad doen zodat het deeg niet kleeft tijdens het rollen. Tijdens het rollen moet je af een toe het deeg omdraaien. Bestrooi amandelpoeder of nootjespoeder in het bodem. Deze geeft extra smaak. Ik prefereer amandelpoeder met appeltaarten en nootjesmoeder met chocolade taarten. De keuze is aan jou.
Dan leggen wij de het deeg in een taartenvorm. De overblijvende deeltjes mag je wegsnijden en bij houden voor eventueel koekjes van te maken.
Voor een appeltaart maken is het deeg het belangrijkste element, dus neem je tijd en doe het goed.
Beslag en vulling
Jij kan nu al u oven opwarmen op 180°C. Op je appelblokjes voeg je wat citroen sap bij. Deze versterkt de smaak van de appel blokjes tijdens het bakken en geeft een heerlijke aroma. Wat ook een heerlijke smaak geeft is kaneel.
We gaan nu boter en suiker samen laten smelten. Eens het gesmolten is voegen wij eidooiers en zetmeel en we kloppen tot alles goed gemixed is. Vervolgens gaan wij onze heerlijke ‘beslag” gieten in een kom, waarna wij onze appel blokjes gaan bijvoegen. Nu kunnen wij deze samen op het taartbodem gieten.
Het bakken
Zet 19 -24 minuten in het oven. Na ongeveer 20 minuten neemt u een lange tandenstokje en controleer je of u gebak gebakken is.
Eens het goed gebakken is kan u altijd wat decoreren met Karamel of chocolade stukjes (heerlijk)
Smelt de boter met de suiker, haal van het vuur en klop de eidooiers en het zetmeel erdoor. Giet in een grote kom, schep de appelstukjes door het beslag en leg ze op de taartbodem. Zet 20-25 minuten in de oven.